Weet u het nog? Die hype rondom die film en dat boek waarmee we binnen no time alles konden krijgen wat we maar wilden? Een stel Amerikanen die ons vertelden dat alles binnen handbereik is, dat we simpelweg moesten bedenken wat we wilden. Lekker gaan slapen en weer verdergaan?

 

Maar waar is The Secret ineens gebleven? Men is ongeveer een jaartje ernstig in de ban geweest maar ik hoor er niets meer over. Heeft dit te maken met mijn eigen onvermogen tot visualisatie? Heeft dit te maken met mijn ietwat sarcastische instelling? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik door de jaren heen veel teleurstelling heb gezien bij mensen die The Secret hebben uitgeprobeerd maar hier niets mee zijn opgeschoten. Waar ligt dit dan aan?

 

Laat mij heel duidelijk zijn. Ik geloof in de kracht van visualisatie. Ik geloof in de kracht van positief denken en ik geloof ook dat je (bijna) alles kunt bereiken wat je wilt. Maar wat ik oprecht mis in The Secret is de concrete aansporing tot ACTIE. Als je iets wilt moet je daar iets voor doen. Wanneer u een zaadje in de tuin plant en het enige wat u doet is eraan denken dan komt het niet uit en sterft het af. Simpelweg omdat het zaadje water nodig heeft om te ontpoppen en te groeien tot een volwaardige boom, struik of plant.

 

En nu ga ik visualiseren dat dit artikel honderden keren wordt gelezen. Dat mensen denken, wat een irritant joch die Vincent, maar ook dat ze bij zichzelf denken 'misschien dat ik het toch nog eens probeer maar naast mijn visualisatie een plan maak en tot actie overga'. Het is jullie namelijk wel gegund.