Men kan gebruik maken van positieve affirmaties om interne blokkades op te lossen. Met positieve affirmaties wordt de gedachtegang en daarmee het handelen veranderd. Geweldig voor mensen die last hebben van negatieve gedachten en daar nu eindelijk eens afscheid van willen nemen.

 

Hoe ontstaan onze gedachten? Onze gedachten zijn het resultaat van wat wij keer op keer hebben gehoord. Denken wij dus erg negatief, dan is dat het resultaat van wat wij keer op keer tegen onszelf zeggen. Het wordt tijd om deze negatieve dingen die wij tegen onszelf zeggen om te draaien in positieve dingen. Dit kunnen we doen door te zorgen dat positieve dingen die wij zeggen ook daadwerkelijk in ons onderbewuste worden opgeslagen: de wereld van het affirmeren.

 

 

Wat zijn positieve affirmaties?

Een affirmatie is een positieve zelfsuggestie. Enkele voorbeelden van affirmaties zijn:

 

  • "Ik ben een aantrekkelijke man/vrouw"
  • "Ik ben een waardevol mens"
  • "Ik houd van mezelf, precies zoals ik ben"

 

Dit zijn ander soort gedachten dan de destructieve gedachten waar veel mensen mee rondlopen. Iemand kijkt bijvoorbeeld in de spiegel en denkt: "ik zie er niet uit". Wanneer deze persoon deze negatieve gedachte maar vaak genoeg herhaalt, wordt het voor de persoon vanzelf waarheid.

 

Émile Coué (1857-1926) was een psycholoog die ook affirmaties gebruikte en er een theorie omheen heeft ontworpen. Eén van zijn bekende affirmaties is "Tous les jours à tous points de vue je vais de mieux en mieux" oftewel "Every day in every way I'm getting better and better".

 

 

Hoe gebruik ik positieve affirmaties?

Gebruik de affirmatie als een soort zelfbevestiging. Gebruik het woord "niet" nooit, want het onderbewuste kan moeilijk met dit woord omgaan. Affirmaties in ontkennende vorm werken op een verkeerde manier. Affirmaties moeten dagelijks ongeveer tien minuten hardop worden herhaald. Zoals eerder genoemd is het de kracht van de herhaling die ervoor zorgt dat iets werkelijkheid wordt.

 

Het is belangrijk om de affirmaties hardop te zeggen en emotie en kracht in uw stem te gebruiken. Onze gedachten is wat wij keer op keer hebben gehoord. Willen wij onze gedachten en ons gedrag veranderen dan zullen we moeten zorgen dat we keer op keer het juiste horen.

 

 

Voorbeelden van positieve affirmaties

Hieronder staan enkele voorbeelden van positieve affirmaties die u in uw eigen sessies kunt gebruiken.

 

  • "Mensen voelen zich fijn bij mij"
  • "Ik ben een waardevol mens"
  • "Ik houd van mezelf, precies zoals ik ben"
  • "Ik neem de controle over mijn leven"
  • "Iedere dag gaat het steeds beter met me"
  • "Ik kan 'nee' zeggen"