Zoals elke reis zijn er in ons leven bochten, vertakkingen en kruispunten. Misschien is de meest leerzame wel het kruispunt. Met vier richtingen om uit te kiezen en met beperkte kennis over waar zij toe leiden, welke richting kies je dan? Wat is de garantie dat wij de juiste richting kiezen? Kies je wel een richting of blijf je midden op het kruispunt staan?

 

 

Er zijn geen garanties

Je zult nooit weten waar een beslissing toe leidt als je de beslissing niet neemt. Er bestaan geen garanties. Dit is één van de belangrijkste dingen die je je moet realiseren. Niemand heeft gezegd dat het altijd nemen van de juiste beslissing automatisch leidt tot geluk en welvaart. Met heel je ziel van iemand houden geeft geen garantie dat je deze liefde ook automatisch terugkrijgt. Het verkrijgen van faam en veel geld leidt niet automatisch naar een gelukzalig leven. Het inwinnen van advies van iemand die meer ervaren is op een bepaald vlak is niet verkeerd. Maar er zijn veel externe factoren die je niet altijd kunt beïnvloeden. Het enige wat je kunt beïnvloeden zijn de keuzes die je maakt en hoe je reageert op bepaalde situaties.

 

 

Slechte beslissingen herken je pas achteraf

Als je had geweten dat je een slechte beslissing zou nemen, zou je deze beslissing dan alsnog nemen? Waarschijnlijk niet. Waarom zou je immers een beslissing nemen die meer nadeel geeft dan voordeel? Waarom een beslissing nemen waarvan je van te voren wist dat het niet de juiste beslissing zou zijn? Het is altijd nadat een beslissing al is genomen, wanneer je er een reflectie op uitvoert en erachter komt dat het niet de juiste beslissing was.

 

 

Neem het risico: neem de beslissing

Hoewel het leven geen garanties geeft en je nooit van tevoren weet of een beslissing goed of fout is, zul je in het leven toch beslissingen moeten nemen en risico moeten lopen. Het is veel beter dan jezelf opsluiten. Hoewel het waar is dat een beslissing grote negatieve gevolgen op je leven kan hebben, bieden deze beslissingen vaak ook weer nieuwe wegen, waardoor het in veel gevallen ook weer meevalt. Het draait allemaal om perspectief.

 

Hoewel je geen garanties hebt dat een beslissing de juiste is en het er eigenlijk op neerkomt dat je gewoon een richting moet kiezen op het kruispunt, is het belangrijk dat je belangrijke beslissingen niet te spontaan maakt. Het nemen van risico's is iets anders dan stommiteit en onverschilligheid.

 

 

Tips bij het nemen van de beslissing

Je kunt geen vertrouwen krijgen in het nemen van de beslissing, wanneer je niet veel weet over de situatie. Gebruik daarom een ezelsbruggetje die veel journalisten ook gebruiken: de vijf W's. Wat, wie, wanneer, waar en waarom. Wat is de situatie? Hoeveel mensen zijn erbij betrokken? Wie zijn het? Wanneer gebeurt of gebeurde het? Waar leidt de situatie heen? Waarom zit je in de situatie? Dit zijn enkele simpele vragen die je jezelf kunt stellen om meer over de situatie te weten te komen. Dit is erg belangrijk. De reden achter besluiteloosheid is namelijk vaak het gebrek aan kennis over de situatie.

 

Identificeer de mogelijkheden

Welke mogelijkheden geeft de situatie je? Soms geeft een situatie je weinig mogelijkheden, maar even vaak zijn er veel meer mogelijkheden dan je misschien zult denken. Er zijn situaties waarvan je denkt dat ze je totaal geen mogelijkheden bieden. In dit geval is het tijd om zelf de mogelijkheden te scheppen. Laat je creatieve geest aan het werk. Schrijf alle mogelijkheden die je maar kunt bedenken op. Van de meest simplistische tot de meest gecompliceerde. Negeer geen ideeën. Een idee dat in het begin een beetje vreemd lijkt, kan uiteindelijk de juiste blijken. Je kunt de situatie voorleggen aan vrienden en bekenden en vragen of zij kunnen helpen bij het bedenken van mogelijkheden. Zorg er wel voor dat je zelf uiteindelijk de beslissing neemt.

 

Afwegen van voordelen en nadelen

Weeg nu de voordelen en nadelen van elke mogelijkheid tegen elkaar af. Zo krijg je meer zicht op de consequenties van elke mogelijheid. Je gaat nu dus proberen om het resultaat van elke mogelijkheid op de lange termijn voor de geest te halen.

 

Vertrouw op jezelf en maak de beslissing

Nu je alle mogelijkheden voor de geest hebt, is het belangrijk om uit de mogelijkheden te kiezen en je beslissing te maken. Onthoud dat er geen garanties zijn en dat je altijd pas achteraf merkt of een beslissing goed of slecht is geweest. Neem dus een beslissing en geloof dat dit de juiste beslissing is met de kennis van het moment.

 

 

Nadat je je besluit hebt genomen

Nu je een besluit hebt genomen is het tijd om de consequenties onder ogen te zien. Zowel goed als slecht. De beslissing kan je naar een plek vol rijkdom brengen, maar ook naar een plek vol verdriet en ellende. Het belangrijkste is dat je geen passieve toeschouwer van je eigen leven bent gebleven, maar ook echt actie hebt ondernomen. De tijd zal uiteindelijk leren of een beslissing juist is geweest of niet. Maar heb nooit spijt van een bepaald besluit. Ongeacht wat de uitkomst is. Leer ervan en weet dat je in de toekomst altijd betere beslissingen kunt nemen.