Angst

De categorie "Angststoornissen" is de hoofdcategorie van een aantal psychische aandoeningen. Hieronder vallen de paniekstoornis, de posttraumatische stressstoornis, sociale fobie, agorafobie, specifieke fobie en de obsessieve compulsieve stoornis. Angst gaat vaak gepaard met depressie.

 

 

Depressie

Veel angststoornissen gaan hand in hand met depressie. Hoewel veel mensen schaamteloos de term depressie gebruiken voor het gevoel van intense pijn en zorgen, is depressie meer dan dat. Depressie kan mensen invalideren. Iemand met een depressie heeft moeite zich te concentreren. Sommige mensen met een depressie voelen pijn in de spieren. Sommige mensen met een depressie zijn bang of verward. Ook wordt iemand met een depressie snel boos.

 

Depressie kan optreden op iedere leeftijd en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Het komt voor bij elk geloof en elke etniciteit. Een aantal mensen met een depressie denken vaak aan de dood en in het ergste scenario pleegt iemand zelfmoord.

 

Een depressie valt onder de stemmingsstoornissen.

 

 

Comorbiditeit tussen angst en depressie

Zoals hierboven is vermeld gaan veel angststoornissen gepaard met depressie. Wanneer iemand twee of meerdere psychische aandoeningen heeft, dan wordt dit "comorbiditeit" genoemd. Dit is vaak het geval wanneer iemand tegelijkertijd lichamelijke, geestelijke en daaropvolgende sociale problemen heeft. Als de depressie is veroorzaakt door de angststoornis, dan wordt de depressie een comorbide depressie genoemd.

 

Iemand met agorafobie heeft last van straatvrees of pleinvrees. Iemand met agorafobie kan na verloop van tijd in een sociaal isolement raken, omdat hij of zij steeds minder contact met andere mensen heeft. De persoon gaat zich terugtrekken in een voor hem of haar vertrouwde omgeving. Door het sociale isolement kan iemand in een depressie terechtkomen.

 

 

Hoe herken ik een depressie?

Wanneer je je herkent, in de onderstaande symptonen zou je een uitgebreidere test kunnen doen.

 

  • Je stoorde je de afgelopen 2 weken regelmatig aan dingen die je normaal gesproken niet storen
  • Je kampte de afgelopen 2 weken met ernstige neerslachtigheid en gebrek aan interesse voor dingen die je normaal gesproken wel interesseren
  • Vermoeidheid en verlies aan energie
  • Schuldgevoelens en gevoel van verwaarlozing
  • Je staat met moeite op en beleeft nergens plezier aan
  • Eventueel eetproblemen of slaapproblemen

 

 

Behandeling van angst en depressie

Angst en depressie zijn op verschillende manieren te behandelen. Wanneer de depressie ernstig is kan er medicatie worden voorgeschreven (SSRI's, serotonine heropname remmers). Een angststoornis met een lichte depressie kan worden behandeld met cognitieve gedragstherapie.